Ne cerem scuze, site-ul nostru este în mentenanță temporară. Revenim în curând, mai buni ca niciodată! Mulțumim pentru înțelegere.

0740 151 732

0740 151 732

office@pawsmag.ro

Boala degenerativă articulară la câini și pisici

Boala degenerativă articulară (BDA) cunoscută și cu numele de osteoartrită, afectează cel mai adesea câinii bătrâni din rasele mari, dar apare și la câinii de orice mărime și chiar la pisici. Termenul artrită înseamnă infamare a articulațiilor. Ca în cazul oricărei alte probleme medicale, cheia tratamentului de success stă în înțelegerea exactă a problemei.

Când lucrurile nu merg bine

Boala degenerativă articulară se dezvoltă când la o articulație apare inflamația. Când articulațiile sunt inflamate lichidul sinovial își pierde vâscozitatea, ceea ce duce la fricțiune și durere. Când cartilajul este deteriorat, iar suprafața sa lunecoasă lipsește pe alocuri, contactul ulterior dintre oase crează frecare, inflamre și durere. În timp, inflamația conduce la formarea pintenilor ososi ( osteofite), la reducerea amplitudinii mișcării, la pierderea masei musculare și, progresiv, la un discomfort tot mai accentuat.

Compensarea unei articulații dureroase poate fi foarte subtilă și greu de remarcat chiar și pentru profesioniști. Câinii și pisicile se pricep foarte bine la asta și pot da impresia că merg normal, chiar dacă și-au modificat complet distribuția greutății pe picioare. De exemplu, un câine cu dureri de șolduri sau de genunchi își va muta greutatea pe picioarele din față, ca măsură de evitare a durerii.

Deși uneori, este cauzată de infecții și de boli autoimune, BDA la animale este aproape întotdeauna urmarea unei leziuni traumatice, a uzurii și rupturii sau a anomaliilor congenitale și de dezvoltare.

Displazia

Anomaliile congenitale și de dezvoltare, de genul displaziei de șold sau de cot, sunt cele mai frecvente precursoare ale BDA. Temenul displazie, denumește dezvoltarea incorectă a unui organ sau a unei părți a corpului. Articulațiile animalelor de companie care suferă de displazie se uzează rapid, ceea ce duce la inflamații și degenerare prematură a cartilajului, după care urmează BDA.

Displazia șoldurilor și/sau a coatelor este cauzată de o combinație între genetică și nutriție. Alimentarea puilor de rase mari cu o dietă optimă în cantități adecvate este esențială pentru a le asigura dezvoltarea și stabilitatea maximă a articulațiilor.

Greutate și vârstă

În afară de problemele instalate timpuriu, associate cu displazia, boala degenerativă articulară apare adesea ca o funcție a vârstei și distanței parcurse. Pe măsură ce animalele îmbătrânesc, uzura și ruptura normală a articulațiilor duce la modificări ale articulațiilor – fapt cu atât mai frecvent în cazul animalelor mai mari si mai grele și a celor care au suferit vreun traumatism. Odată ce articulația este vătămată, adesea nu mai este niciodată la fel, și devine predispusă la dezvoltarea artitei, uneori luni sau ani mai târziu.

Supraponderalitatea este o problema frecventă la câinii cu artrită. Greutatea excesivă poate și atât o cauză, cât și un efect al durerii articulare. Kilogramele în plus le fac viață mai grea și pot duce la o evoluție mai rapidă a BDA, din cauza stresului crescut asupra articulatiei afectate. Pentru aceste animale este esențial să ajungă la greutatea corporală optimă.

Leziunea de ligament încrucișat

O leuziune frecventă la câini care poate duce la BDA, dacă este netratată, este vătămarea ligamentului încrucișat cranial. Acest ligament, care este analog cu ligamentul încrucișat anterior al oamenilor, ajută la stabilizarea genunchiului. Dacă brusc, după mișcare, câinele vostru mai mare începe să schiopateze cu unui dintre picioarele din spate, este posibil să fi suferit o vătămare sau ruptură la acest ligament. În cazul câinilor mari, schiopătatul continuu sau intermittent la un picior din spate este un semn foarte probavil de leziune a ligamentului, și ar trebui evaluată de un veterinar.

Diagnosticarea BDA și a leziunii de ligament

Boala degenerativă articulară este de obicei diagnosticată în urma unei combinări între interpretarea simptomelor și a radiografiei. Câinii cu artrită ar putea avea un nivel mai scăzut de activitate, să se scoale alene dimineață și în general să pară înțepeniți și suferind de dureri. Pe masura ce nivelul lor de activitate scade, de obicei pierd masă musculară. Deseori, radiografia arată semne de degenerare a articulațiilor, inclusiv pinteni ososi, spații articulare neregulate și schimbări ale densității osoase.

Chiar dacă de obicei se face radiografie în cazul animalelor suspecte de ruptură de ligament, ligamentul însuși nu poate fi văzut pe radiografie. În schimb, se poate vedea lichid în articulație, care aproape de fiecare dată, este semn de leziune a ligamentului. La animalele cu leziuni vechi ale ligamentului, genunchiul ar putea să mai prezinte și semne de BDA. 

Tratamentul in boala degenerativă articulară

BDA este o afecțiune dureroasă care deseori se înrăutățește cu timpul. Neținută sub control BDA poate deveni atât de debilitantă, încât se poate ajunge la punerea în discuției a eutanasierii că “schemă de tratament”. Puține lucruri sunt mai tragice în lumea medicinei veterinare decât nevoia de a eutanasia un animal de companie altminteri sănătos, din cauza unei artrite debilitante.

BDA poate fi gestionată astel încât să se poată menține calitateași cantitatea vieții aproape în toate cazurile. Elementele cheie pentru un tratament de success sunt prevenirea vătămărilor articulare atunci când este posibil, îmbunătățirea mediului din interiorul articulatiei vătămate și îngrijirea integrativă, agresivă și pe tot parcursul vieții animalului suferind.

Tratamentul medical convențional

Medicina convențională a dezvoltat o largă varietate de opțiuni pentru a ajută la gestionarea bolii. Cele mai multe sunt de natură farmaceutică, deși în anumite împrejurări, intervenția chirurgicală reprezintă și ea una dintre opțiuni.

Intervenția chirurgicală

Cele mai multe procedure chirurgicale legate de această boală, au în vedere prevenția degenerării articulației care fie este malformată congenital, fie este vătămată. Obiectivul este acela de a îmbunătăți funcționarea articulatiei și de a reduce în acest fel uzura și ruptura. Procedurile chirurgicale pentru displazia de șold și de cot, precum și pentru leziunea de ligament, sunt la ordinea zilei. În unele cazuri, există și opțiunea altor proceduri minim invazive, de genul artroscopiei.

În cazul în care va întrebați dacă intervenția chirurgicală este o opțiune potrivită pentru animalul de companie, gândiți-vă bine ce așteptări aveți pe termen lung. Mai precis, întrebați-vă dacă procedura respectivă oferă animalului de companie șansa de a se simți mai conforatabil, de a deveni mai puțin artritic și mai mobil pe termen lung. Dacă răspunsul este da, atunci beneficiile pot depăși disconfortul pe termen lung al intervenției chirurgicale. Ori de câte ori este posibil, consultați-vă cu un chirung veterinar autorizat.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidinene

De departe cele mai folosite produse farmaceutice pentru BDA sunt antiinflamatoarele nesteroidiene. Cei mai mulți stăpâni de animale sunt familiarizați cu carpofrenul (Rimadyl) și meloxicamul (Metacam).

Antiinflamatoarele nesteroidiene atenuează suferințele multor câini, dar nu sunt lipsite de efecte negative. Pot cauza tulburări gastrointestinale, leziuni hepatice și renale.Câinii cărora li se administrează antiinflamatoare de mult timp ar trebui supuși analizelor de sânge cel puțin odată pe an pentru monitorizarea eventualelor probleme.

Deși antiinflamatorarele întrerup anumite căi chimice care produc inflamatia și durerea, ele nu schimbă mediul din articulația vătămată și nu au un efect pozitiv asupra evoluției pe termen lung a BDA. Din această cauză este preferabil că antiinflamatoraele să fie combinate cu alte terapii.

Avertisment! Nu se pot administra mai multe antiinflamatoare nesteroidiene simultan din cauza riscului de ulcerații gastrointestinale severe și a posibilelor vătămări ale ficatului și rinichilor.

Boala degenerativă articulară la câini și pisici 1
Boala degenerativă articulară

Steroizii

Steroizii sunt unele dintre cele mai puternice medicamente antiinflamatoare disponibile. Din această cauză ele sunt folosite în mod obișnuit pentru tratarea animalelor cu BDA.

Poate vă sunt familiari steroizii comuni prednison și prednisolon.

Totuși, în ciuda capacității steroizilor de a reduce inflamația, efectele lor secundare pe termen lung, depășesc cu mult beneficiile lor. Utilizarea steroizilor pentru mai mult de câteva săptămâni poate cauza piederea masei musculare, laxitate articulară, supresia glandelor surarenale și mărirea ficatului.

Din când în când, în circumstanțe atenuante, este necesară o cură de scurtă durată cu stroizi pentru tratarea BDA. La aceste animale obiectivul este de a menține cat mai scurt timp posibil durata terapiei, pentru a minimiza efectele negative.

Avertisment! Steroizii nu pot fi administrați în același timp cu antiinflamatoarele nesteroidiene.

Medicația analgezică

Pe lângă antiinflamatoarele nesteroidiene și steroizi, mai există și alte medicamente care calmează durerea animalelor artritice. Deși aceste medicamente ajută în cazul crizelor dureroase, ele nu vor schimba evoluția artritei din articulații și ar trebui folosite în combinații cu alte terapii.

Avertisment! Medicamentele analgezice pentru uzul uman care se vând la liber, pot fi periculoase pentru animale. Administrați animalului medicație analgezică fără rețeta, numai după ce în prealabil v-ați consultat cu medicul veterinar.

Agenții condroprotectori

Obiectivul principal al terapiei bolii BDA trebuie să fie ameliorarea mediului din articulație. Cu alte cuvinte, în loc să tratăm simptomele, trebuie să tratăm problema de la bază. Agenții condroprotectori sunt un mod direct de a proteja cartilajul de vătămări, încetinind degenerarea articulatiei și, ca urmare, reducând durerea și inflamația.

Boala degenerativă articulară la câini și pisici 3
Boala degenerativă articulară

Injecții articulare

Injectarea medicamentelor în articulațiile artritice dureroase este la ordinea zilei în medicina umană și la cai. Dar, cu toate că, poate fi foarte eficientă în controlarea inflamației și durerii, rareori se aplică la câini și la pisici.

Cele mai frecvent injectate mecicamente în articulații sunt steroizii și acidul hialuronic. Cel din urmă este o componentă importantă a lichidului sinovial. Articulațiile artitice inflamate conțin de obicei, fluid sinovial de slabă calitate, astfel că, prin injectarea acidului hialuronic în spațiul articular, se reface vascozitatea lichidului, iar articulația, se mișcă fără frecare și discomfort.

Injecțiile articulare trebuie să fie executate de un medic veterinar experimentat în derularea acestei proceduri pentru a fi siguri de eficacitatea lor și pentru a limita posibilitatea apariției reacțiilor adverse, de genul unei infecții la articulații.

Terapia complementară și alternativă (osteoartrita tratament naturist)

Câinii și pisicile cu probleme ortopedice, sunt de departe cele mai frecvente cazuri care trec pragul cabinetului veterinar pentru îngrijire holistică. Există un număr incredibil de terapii alternative pentru animale cu BDA, încât uneori cel mai dificil aspect al tratamentului este ca medicul veterniar să hotărască cu care să înceapă. Mai întâi, trebuie să va gândiți, la ce anume este mai practic pentru voi și animalul vostru de companie, mai ales din punct de vedere logistic și financiar. Abia după aceea intră în joc arta medicală, iar experiența medicului veterniar va va ghida ce cale să alegeți.

Hrana

BDA este inseparabilă de inflamația cronică, astfel că orice reducere a alimentelor cu compuși potențiali inflamatori este un aspect pozitiv important. Hrănirea animalului cu o dietă compusă din alimente interale proaspete, este un mod excellent de a limita sursele nutriționale de inflamație.

Pe lângă ceea ce se află în hrană, luați în calcul numărul caloriilor ingerate. Pentru unele animale artritice, greutatea este o mare problemă. Incapacitatea de a face mișcare conduce la creșterea în greutate și la mărirea stresului asupra articulațiilor deja inflamate.

Articolul anterior

Informații esențiale despre suplimentele alimentare

Articolul următor

Alimentația animalelor de companie – temelia sănătății

Lasă un răspuns

Coș
Loghează-te

Nu ai cont încă?

Crează un cont