“Cel mai bun doctor oferă întotdeauna cât mai puține medicamente” spunea Benjamin Franklin. Vă oferim mai jos câteva informații esențiale despre suplimentele alimentare în nutriția animalelor de companie, când și cum trebuie ele utilizate.
Ne putem folosi de nutriție, de suplimentele alimentare și de terapia prin plante pentru a preveni și trata boli, atât la oameni cât și în cazul animalelor de companie.
De exemplu, un animal alergic poate scăpa de mâncărimi fie prin utilizarea steroizilor (prednison), fie prin schimbări ale dietei și prin suplimente alimentare antiinflamatorii, cum ar fi acizii grași omega. Ambele metode sunt eficiente în eliminarea simptomelor, dar uzul pe termen lung al steroizilor poate avea efecte negative profunde asupra organismului, cum ar fi deteriorarea ficatului, atrofierea musculaturii, pe când acizii grași nu au astfel de efecte.
Realitatea nefericită este că asistența medicală favorizează adesea beneficiile pe termen scurt în dauna consecințelor pe termen lung. Bineînțeles există cazuri mai grave sau dificile când medicamentația tradițională nu trebuie neglijată, dar cea naturistă de multe ori vine în completarea medicamentelor clasice, sintetice.
Este posibil ca pisicile și câinii cu o stare bună de sănătate, cu o dietă echilibrată, compusă din alimente integrale proaspete, să necesite suplimentare de vitamine și minerale. Dacă animalul de companie este hrănit pe baza unei diete preparate industrial sau la domiciliu, după o rețeta echilibrată, elaborate de către un medic nutriționist, atunci nevoile lor nutriționale de baza sunt acoperite, nu au nevoie de complexe vitaminizante.
Cum anume stabilim care sunt suplimentele necesare câinilor și pisicilor?
Răspunsul depinde de criterii precum vârstă, stilul de viață, istoricul medical și calitatea dietei lor. În mod evident, cantitatea și tipul suplimentelor este cea de care trebuie să ținem cont.
În multe cazuri, suplimentele nutriționale îmbunătățesc și rezolva afecțiuni medicale care le-au făcut viață grea vreme de luni de zile și chiar ani. De exemplu, artritele severe sunt boli debilitante, care afectează semnificativ calitatea viețîi. Eutanasierea câinilor mari din cauza durerilor articulare netratabile și ai incapacitatatii de a se mișca, nu este ceva neobișnuit în medicină veterinară.
Deseori, aceste animale care suferă de artrită beneficiază de pe urma tratamentelor cu suplimente de glucozamină și condroitină, care le susține articulațiile afectate. Dar mergând un pas mai departe și controlând durerea și inflamația prin suplimente de Boswellia, cucurma, ulei de pește etc. putem adesea reduce nevoia de analgezice eliberate cu rețetă.
Necesarul tuturor nutrimentelor esențiale variază în funcție de stadiul de viață al animalului
În timpul perioadelor de creștere rapidă sau de reproducere, câinii și pisicile au și o cerere sporită de nutriție. Necesități crescute asemănătoare se observă și la animalele vârstnice, căci funcția imunitară și biodisponibilitatea nutrimentelor tind să slăbească odată cu înaintarea în vârstă.
Însă soluția adecvată nu este o suplimentare necugetată
Suplimentarea excesivă poate duce la probleme clinice importante. Soluția este să folosiți că hrană o dietă echilibrată în mod optim pentru animalul de companie, luând în calcul vârsta, stilul de viață și dacă este cazul, afecțiunile medicale latente. Pentru acele animale care au probleme medicale complicate sau nevoi nutriționale ce le depășesc pe cele normale, medicul veterinar sau nutriționistul sunt niște resurse de neprețuit.
Atunci când cumpărăm suplimente nutriționale, trebuie să ne asigurăm că sunt de cea mai bună calitate, au eticheta care menționează ingredientele și gramajul acestora, respectiv concentrația.
Echilibrarea nutriției prin suplimente
Suplimentarea poate echilibra o dietă deficitară în anumite nutrimente și o poate face sigură pentru consumul pe termen lung. Ea este folositoare mai ales în cazul animalelor cu sensibilități nutriționale și care nu pot tolera decât un număr foarte restrâns de ingrediente.
Să luăm ca exemplu, cazul unui animal de companie ale cărui sensibilități nutriționale nu-i permit să consume decât carne de pui și orez. Orice altceva pare să-i cauzeze tulburări gastrointestinale severe. Însă doar această combinație de carne de pui și orez nu este echilibrată din punct de vedere nutrițional, astfel că suplimentele alimentare vor fi esențiale.
În plus, doze terapeutice mari din anumite nutrimente, pot fi utile în tratarea bolilor. De exemplu, acizii grași omega se folosesc uneori în tratarea cancerului. Deși acizii grași omega 3 și omega 6 sunt prezenți în alimentație într-o anumită măsură, nu se pot asigura nivelurile terapeutice necesare numai prin dietă.
Suplimente benefice în orice situație
În ciuda diferențelor dintre specii, animale și oameni, există câteva suplimente care sunt benefice aproape pentru toată lumea în menținerea bunei sănătăți și în prevenirea bolilor, având în același timp foarte puține efecte secundare, sau chiar deloc, precum uleiul de pește, care se poate administra pe termen lung.
De principiu, hrana uscată pentru animalele de companie care este găsită în comerț conține toate suplimentele alimentare de care animalul are nevoie, astfel încât dacă animalul este hrănit cu granule de calitate, care corespund din punct de vedere nutrițional, acesta nu mai necesită suplimentare de vitamine sau minerale, în condițiile în care nu suferă de vreo boală acută sau cronică, care necesită tratament separat și în condițiile în care îi oferim o hrană adecvată stadiului său de dezvoltare.
De exemplu, hrană pentru junior sau seniori, pentru pisici sterilizate sau pentru controlul obezității. Există pe piață o varietate mare din care se poate alege în funcție de specificul și nevoile fiecărui animal și bineînțeles în funcție de bugetul stăpânului său, important este doar să citim eticheta și să știm care sunt ingredientele corecte din compoziție, care chiar aduc beneficii organismului și care sunt doar de umplutură pentru a trage la cântar.