Ne cerem scuze, site-ul nostru este în mentenanță temporară. Revenim în curând, mai buni ca niciodată! Mulțumim pentru înțelegere.

0740 151 732

0740 151 732

office@pawsmag.ro

Importanţa proteinei de origine animală de calitate în hrana animalelor de companie

Atunci când vorbim despre o dietă bogată, corectă şi echilibrată şi despre dezvoltarea rapidă şi cât mai armonioasă a animalelor noastre de companie, un rol foarte important în toate aceste procese îl joacă fără doar şi poate hrana oferita si proteinele din componenta ei. În acest sens, majoritatea specialiştilor nutriţionişti şi a medicilor veterinari recomandă ca principala sursă de proteine din alimentaţia necuvântătoarelor noastre să fiede origine animală, din carne animală adevărată, de calitate net superioară, şi nicidecum din surse vegetale precum soia sau gluten.

Importanţa proteinei de origine animală de calitate în hrana animalelor de companie 1

Atenţie la subprodusele de origine animală

Mai mult, o atenţia sporită trebuie să avem şi asupra ingredientelor provenite din surse de proteine animale, aşa cum sunt subprodusele din carne şi făina din carne, despre care urmează să discutăm în amănunt în cele ce urmează, alături de alte aspecte demne de interes pentru stăpânii animalelor de companie.

Ce sunt proteinele şi care sunt funcţiile acestora

Proteinele, datorită conţinutului bogat de aminoacizi esenţiali, constituie nutrienţii responsabili de consolidarea structurii şi de buna funcţionare atât a corpului, cât şi a celulelor din organismul animalelor noastre de companie. Dincolo de acest rol esenţial, proteinele mai au şi alte funcţii vitale precum formarea anticorpilor şi întărirea sistemului imunitar, formarea enzimelor care activează reacţiile biochimice eficiente din corp, asigură forma, cât şi mobilitatea corpului, aflându-se în componenţa diverselor componente structurale şi, nu în ultimul rând, facilitează transportul nutrimentelor şi moleculelor în organism.

Ce afecţiuni poate genera deficitul de proteine în cazul animalelor de companie

Ţinând cont de toate aceste funcţii prezentate anterior, care denotă într-o manieră clară importanţa proteinelor, este de la sine înţeles de ce acest tip de nutrienţi este de-a dreptul indispensabil în ceea ce priveşte regimul alimentar al necuvântătoarelor noastre. Sau cel puţin aşa ar trebuie să fie! Contrar, află că lipsa proteinelor de origine animală din dieta zilnică obişnuită a animalelor noastre de companie poate produce o serie de consecinţe neplăcute în ceea ce priveşte starea de sănătate a acestora, conducând la afecţiuni grave precum atrofierea muşchilor, tulburarea sau îngreunarea digestiei, scăderea imunităţii şi chiar pierderea masei musculare, implicit scăderea în greutate.

Importanţa proteinei de origine animală de calitate în hrana animalelor de companie 3

Problematica subproduselor din carne şi a făinii din carne

Întrucât acestea se regăsesc în cazul unui număr foarte mare de sortimente de hrană pentru animalele noastre de companie, subprodusele din carne şi făina din carne (de miel, de pui, de peşte etc.) ridică în ultima perioadă mari semne de întrebare. Şi asta deoarece este posibil ca acestea să provină din reziduurile rezultate ca urmare a procesării cărnii, adică din resturi de carne, colagen, organe şi/sau ţesuturi conjunctive, şi nicidecum din carnea adevărată, neprocesată la care ne-am fi aşteptat, ceea ce înseamnă automat o calitate proastă a proteinelor şi o digestibilitate scăzută a acestora. Prin urmare, din cauza tuturor acestor inconveniente, astfel de ingrediente trebuie evitate pe cât posibil atunci când vine vorba despre achiziţionarea hranei comerciale pentru animăluţele noastre.

Care este necesarul de proteină optim pentru animalele noastre de companie

După cum am stabilit deja, fiecare membru necuvântător al familiei noastre are nevoie de proteine în mesele sale principale zilnice. Cu toate acestea, pentru a le putea asimila şi înmagazina în organism în mod eficient, este necesar să oferim animalului nostru de companie o cantitate adecvată şi echilibrată de proteine, respectiv de aminoacizi, ţinând cont de necesarul specific de nutrienţi al acestuia. Spre exemplu, ştim cu toţii faptul că pisicile sunt carnivore devotate, în comparaţie cu câinii spre exemplu sau cu orice alt animal, motiv pentru care acestea necesită de cele mai multe ori o cantitate mult mai mare de proteine de origine animală, pentru a putea rămâne cât mai sănătoase şi puternice pe termen lung.

Importanţa proteinei de origine animală de calitate în hrana animalelor de companie 5
hrana animalelor de companie

Cu toate acestea, pentru a ne putea face o imagine de ansamblu cu privire la necesarul minimum de proteine de care are nevoie câinele sau pisica noastră, astfel încât să nu experimenteze anumite boli declanşate din cauza deficitului de proteine din organism, merită să avem în vedere următoarele recomandări şi indicaţii oferite de către Asociaţia Americană pentruControlul Hranei Animalelor (AAFCO – Association of American Feed Control Officials), după cum urmează:

  • În ceea ce priveşte cantitatea optimă pentru nutriţia canină, se recomandă un minimum de 18% pentru câinii adulţi şi un minimum de 22% pentru creşterea şi reproducerea acestora.
  • În ceea ce priveşte cantitatea optimă pentru nutriţia felinelor, se recomandă un minimum de 26% pentru pisicile adulte şi un minimum de 30% pentru creşterea şi reproducerea acestora.

În concluzie, în momentul în care trebuie să cumperi hrană cu un procent ridicat de proteină pentru animalul tău de companie, asigurăte-te ca aceasta să fie de origine animală şi acordă o atenţie deosebită informaţiilor nutriţionale prezente pe eticheta fiecărui produs în parte, pentru a putea lua o decizie conştientă şi documentată şi pentru a putea alege calitatea, şi nu cantitatea, atunci când vine vorba despre alimentaţia sănătoasă a amicului tău necuvântător.

*Sursă de informaţii articol: Sănătatea animalelor de companie – autor Gary Richter, doctor în medicina veterinară SUA

Articolul anterior

Factorii de care trebuie să ţinem cont atunci când vine vorba despre nutriţia canină

Articolul următor

Consumă animalul tău suficientă apă?

Lasă un răspuns

Coș
Loghează-te

Nu ai cont încă?

Crează un cont